Voeten tips

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingegroeide nagels. U kunt eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

* Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

* Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Zeepresten zijn een bron voor schimmels. Als u zeep wilt gebruiken goed afspoelen met water. Blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid is daar het gevolg van! Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

* Voorkom ingegroeide teennagels

Ingegroeide teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel – die zo snel mogelijk moet worden verholpen.De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingegroeide nagels zijn:

  • druk door slecht passende schoenen
  • het verkeerd (te kort) knippen van de nagels
  • een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie
* Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zo nodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teenangels te voorkomen.

* Laat kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.

Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

1 x per week vijlen op een droge huid (altijd 1 richting op anders produceert u nog meer eelt!)Iedere avond uw voeten insmeren met een voetencrème/zalf (voetencrème van Gewohl voor kloven) Overigens als de kloof begint open te springen laat u dan helpen door de pedicure. Dit voorkomt veel pijn!

* Schoenen kopen

Goede en passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ’s ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende voeten en voetproblemen!!!!!

Let bij uw aanschaf van uw schoen ook op de breedte.  Dus geen schoen kopen die een maatje te groot is omdat de schoen te smal valt!

* Verhelp eeltranden aan de hiel

Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen loopt. Hierdoor ‘hangt ’de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel. Het geeft vaak een brokkelig gezicht. Soms lijkt het een dikke eelt rand,maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom daarna deze eelt rand door het dragen van goede schoenen!

* Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels

Heeft u last van jeuk en witte blaasjes tussen de tenen, dan heeft u waarschijnlijk een schimmelinfectie. In de volksmond ‘zwemmerseczeemgenoemd.Gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van de voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was het op 60 gr. De huisarts heeft er een goede zalf voor die de infectie doet verdwijnen.

* Schimmelnagels

Witte vlekken, of gele nagels kunnen een teken van een schimmelnagel zijn.  Laat uw pedicure hierna kijken. Bij een beginnende schimmelnagel kan zij u een tinctuur geven speciaal voor schimmelnagels. Voor gevorderde schimmelnagels kunt u naar uw huisarts gaan voor medicijnen. Tevens kan u pedicure uw schimmelnagels dun frezen zodat ze niet pijnlijk zijn in uw schoenen!